Les Beignets – The Ultimate Interview

Today, we present you the ultimate interview with Les Beignets, here on World Music:

The english version:

World Music: How did it begin?

Les Beignets: We met on Gymnasium Tegernsee, where we all have been active in different musical composites. Some of us were playing in the Big Band or the Orchestra, others already in their own bands. So, we had our first gig on a family party with guitar, drum kit, piano and trumpet in 2004. After some more little gigs, we decided founding a band. When our old pianist left for studying reasons in 2006, we arranged an alternate and also added vocals and saxophone. In 2010, we increased the army of winds with a trumpet and a saxophone.

World Music: What was your favorite experience in the band?

Les Beignets: There are many, and everybody of us has his own favorites. But the most begin on the stage or at the late hours…. ;)

World Music: Who inspired you to your music? What were your influences?

Les Beignets: Here, also everyone has his own inspirations and secret loves(saw them on the website). Of course, they are included in the songwriting. Our sounds are Funk, Soul, Reggae and Jazz, and so we’ve collective favorites as Tower of Power, Nils Landgren, James Brown, Blood Sweat and Tears, Michael Jackson, Kana, Groundation, Esbjörn Svensson Trio or Michale Breckner.

World Music: Were are you playing live in the next time?

Les Beignets: We play in Munich at the “Import/Export” march 31, in Bad Tölz at Brucklyn april 13 and in Munich at Feierwerk may 4.

World Music: Where can your music be bought?

Les Beignets: At our concerts, on our homepage, via our webshop, or simply by writing us.

World Music: What’s your motto?

Les Beignets: It’s more fun together!

World Music: Why are you called “Les Beignets”?

Les Beignets: Beignet is olycook from New Orleans. Our Drummer was in New Orleans when we founded the band, and we needed a name, so we decided to take “Les Beignets”. We chose it because this name has a good sound and we hope that people keep this name in mind, and because we maybe can build a bridge to the famous music scene from New Orleans.

World Music: What are your favorite foods and  drinks?

Les Beignets: Many different things. Leberkäse (a bavarian specialty) and pasta are on the first places in the ranking. Drinks? that depends on the daytime ;)

World Music: What are your favorite singles?

Les Beignets: Everyone has his own favorites.

World Music: And the last question: What are your plans and projects for the future?

Les Beignets: Going on with playing music and having fun. We’re already discussing about a new album, but it will still take some time.

World Music: Thank you very much for this interview.

Listen to their new song “Sandwich Groove“:

The original german version here

World Music: Wie hat alles angefangen?

Les Beignets: Kennengelernt haben wir uns eigentlich am Gymnasium Tegernsee, wo wir alle schon in unterschiedlichen Konstellationen musikalisch aktiv waren. Die einen in Big Band oder Orchester die anderen schon mit eigenen Bands. So kam es dann auch zu einem ersten Auftritt – mit Gitarre, Schlagzeug, Klavier und Trompete – bei einer Familienfeier. Das war 2004. Es folgten dann schon einige weitere kleine Gigs und die Bandgründung war beschlossene Sache. Nachdem unser damaliger Pianist im Jahr 2006 aus Studiengründen die Band verlassen musste, wurde da für Ersatz gesorgt, und nicht nur das, es kamen auch noch Bass bzw. Gesang / Saxophon dazu. 2010 wurde dann die Bläserarmee noch verstärkt, indem noch eine Trompete und ein Sax dazukamen.

World Music: Was war euer Bestes erlebnis in der Band?

Les Beignets: Da gibt es viele. Jeder hat da seine eigenen Favoriten. Die meisten entstehen aber auf der Bühne oder zu fortgeschrittener Stunde ;)

World Music: Was hat euch zu Eurem Eusikstil inspiriert/Einflüsse?

Les Beignets: Auch da hat jeder Einzelne seine individuellen Inspirationen. Die werden natürlich beim Songwriting automatisch mit eingebracht. Soundmäßig gehen wir ja in die Richtung Funk, Soul, Reggae und Jazz und damit zählen natürlich Größen wie Tower of Power, Nils Landgren, James Brown, Blood Sweat and Tears, Michael Jackson, Kana, Groundation, Esbjörn Svensson Trio oder Michael Brecker zum gemeinsamen Favoritenkreis.

World Music: Wo tretet Ihr in nächster Zeit auf?

Les Beignets: Wir spielen am 31.3. in München im Import/Export, am 13.4. im Brucklyn in Bad Tölz und am 4.5. nochmal in München, im Feierwerk.

World Music: Wo kann man Eure Musik kaufen?

Les Beignets: Bei unsern Konzerten, auf unserer Homepage über unsern Webshop oder einfach direkt jemanden von uns anschreiben.

World Music: Was ist Euer Motto?

Les Beignets: Gemeinsam machts am meisten Spaß.

World Music: Warum heißt Ihr “Les Beignets”?

Les Beignets: Beignets sind eigentlich eine Art Schmalzgebäck aus New Orleans. Da unser Drummer zur Zeit der Bandgründung dort im Urlaub war und auch ein Name gebraucht wurde, haben wir uns dafür entschieden. Erstens, weil es sich nicht schlecht anhört und bei den Leuten hoffentlich im Gedächtnis bleibt und zweitens, weil wir vielleicht so auch eine kleine Verbindung zur berühmten Musikszene aus New Orleans herstellen können.

World Music: Was sind eure Lieblingsessen und Getränke?

Les Beignets: Vieles. Leberkas und Nudeln sind aber im Ranking ganz weit oben. Getränk? Mhhh, kommt auf die Tageszeit an ;)

World Music: Was sind eure Lieblingslieder?

Les Beignets: Da hat auch jeder seine eigenen Favorites. (s.o.)

World Music: Projekte und Ziele in der Zukunft geplant?

Les Beignets: Weiter zusammen Musik machen und Gaudi haben. Über ein weiteres Album wird natürlich auch  schon heiß diskutiert, aber es wird definitiv noch dauern.

World Music: Danke für das Interview und alles Gute.

Thei

17 thoughts on “Les Beignets – The Ultimate Interview

  1. Fine interview. Perhaps you have found a new niche.
    I have taken a page from your book and on Fridays feature and post music that has influanced me. I start from the first songs that I remember as a child.

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